Cupping staat centraal

Posted byadmin Posted onMarch 2, 2023 Comments0

Elke avond tijdens de twee weken durende Olympische Spelen, die om de vier jaar worden gehouden, sta ik voor de tv te kijken naar topsporters die strijden om Olympische glorie. Naarmate de zwemwedstrijd dit jaar vorderde, zag ik, samen met vele anderen, Michael Phelps met paarse cirkels over zijn schouder en arm. Veel mensen, waaronder veel van mijn patiënten, vragen zich af wat ze zijn. Nou, het is een veelvoorkomend kenmerk van cupping.

Misschien heb je voor het eerst van Hijama Amsterdam gehoord, maar deze techniek bestaat al heel lang. Het wordt al sinds het begin van de 4e eeuw in de oude Chinese geneeskunde gebruikt.

Cupping creëert op twee manieren zuigkracht onder een plastic of glazen beker. Verwarm de beker om een vacuüm te creëren of gebruik een pomp om afzuiging te creëren. Wanneer de cup tegen de huid wordt gehouden en wordt ingeademd, wordt de huid omhoog getrokken en weg van de spieren en andere onderliggende weefsels. De cup kan dan over de huid glijden of stil blijven staan. Deze inademing kan ertoe leiden dat enkele van de kleine haarvaatjes onder het huidoppervlak scheuren, wat resulteert in zichtbare blauwe plekken. Behandeling veroorzaakt niet altijd littekens, maar het is een veel voorkomende bijwerking.

Meestal wordt cupping gebruikt om spieren en andere weefsels sneller te laten herstellen en pijn te verminderen. Dit is de reden waarom Phelps en andere atleten deze techniek gebruiken. Er zijn niet veel wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat cupping je spieren kan helpen sneller te genezen. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat patiënten zich beter voelen met cupping-therapie. Er is meer onderzoek nodig om te weten of de positieve effecten van cupping fysiologisch, psychologisch of een combinatie van beide zijn. Er zijn weinig risico’s verbonden aan de behandeling en er is geen bewijs dat het spierherstel verstoort. Cupping kan een nuttige behandeling zijn om te helpen bij spierherstel.

Ik heb meerdere keren cuppingtherapie gehad. Als fysiotherapeut en patiënt ben ik van mening dat cupping naast andere alternatieve geneeswijzen wordt gepositioneerd als een aanvulling op de traditionele geneeskunde. Net als massagetherapie of acupunctuur kan cupping helpen bij het beheersen van blessures en kan het deel uitmaken van een onderhoudsprogramma om spieren en bindweefsel gezond te houden.

Category

Leave a Comment